Pikanta revben
Pikanta revben

Bjud på trendiga grilltillbehöret – från Balkan

En kryddigt läskande och nyttig grönsaksröra har blivit en allt vanligare syn under de svenska grillkvällarna. 
Ajvar har länge varit en självklar tillbehörsrätt på de baltiska middagsborden och nu väljer fler och fler svenskar att ta efter exemplet.
– Rätten går att använda till mycket och passar perfekt till allt från kött till fisk, säger Tomislav Majic på Plivit Trade.

 I Balkanländerna har den paprikabaserade rätten ajvar länge varit ett självklart tillbehör på middagsbordet och en vanlig ingrediens i såser. Det är en form av grönsaksröra som innehåller paprika, aubergine och kryddor och förutom att vara läskande god och kryddig är den även nyttig med sina naturliga råvaror. 

Ajvar finns i både milda och starka varianter och kan serveras både varm och kall. Enligt Tomislav Majic, brand manager hos grossisten Plivit Trade, är den dessutom god att servera till allt från räkor, lax och grillspett till grillat kött, grönsaker och den läskande goda köttfärsrätten cevapcici – eller bara som fristående tillbehör.
– Ajvar går att göra olika stark, så det går att använda rätten till mycket. Jag rekommenderar en mildare variant som tillbehör till grillat kött eller som dippsås. En starkare version passar perfekt till korv eller karré, säger han. 
Här hittar du goda recept med ajvar

Tog ajvar till Sverige 
Plivit Trade är Sveriges ledande grossist för livsmedelsprodukter från sydöstra Europa. De erbjuder både egentillverkade och importerade varor från ett trettiotal av Europas största producenter. I sortimentet hittar du allt från charkprodukter och djupfryst till mejerivaror och drycker – och förstås mångas favorit: Podravkas Ajvar. 
– Genom att erbjuda Podravkas Ajvar tog vi ajvar till Sverige, det är originalet, säger Tomislav Majic. 

Han menar att hemligheten bakom en god ajvar är som råvarorna, främst paprikan. 
– Podravkas Ajvar innehåller paprikasorterna Slavonka och Podravka eftersom att de tillför röran det där ”lilla extra”. Det finns flera olika sorters ajvar, bland annat med tomatsås, men enligt traditionella recept tillagas den med enbart färsk paprika, aubergine och kryddor. 

Innehållet i ajvar gör att den passar bra till grillat. Många väljer även att lägga den som en röra på sin smörgås eller hamburgare. Revben, grytor och fyllda grönsaker är andra exempel på hur ajvaren kan varieras. 
Vad grillar du i sommar? Här ser du goda recept med ajvar

För att erbjuda dig den godaste Ajvar har Podravka utvecklat egna sorter paprika med oförglömlig smak. ”Slavonka” och ”Podravka” är paprikasorter med europeiskt äkthetscertifikat, perfekta för att framställa Ajvar och för att njuta av smaken av autentisk balkansk grill. 
Färska paprikor förenas med de bästa, omsorgsfullt utvalda auberginerna för att bli till en förstklassig delikatess som du säkert kommer att njuta av. Podravka Ajvar kan helt ersätta grönsaker vid grillning, men det bästa är att denna också går bra som ingrediens när du lagar mat.

Läs mer